AERIAL LANDSCAPE

Strategic Vision / Master Planning / Programming / Architecture / Interior Design / Environmental Graphics

Purdue University
Purdue Memorial Union Ground Floor Renovation

Reviving the Social Heart
of Campus

This project was spurred on by the hotel renovation that displaced two key touchpoints - Welcome Station and the Boilermaker Center Masterplan. Workshop research discovered:

1. More space needed to address overcrowded dining

2. Meeting and collaboration space needed

3. Outward celebration of Purdue

4. Reflect the PMU's role as the social heart of campus

ARCHITECTURAL PUZZLE: A TWO-STEP PROCESS

The first step was finding a new home for the displaced Welcome Station / Boilermaker Center and relieving the overcrowded functions. Next door to the PMU is the Stewart Center. For years, the Stewart Center was considered the “Union Annex” with many of the spillover functions and storage needs addressed. Moving the displaced functions and creating a longer vision for the Stewart Center as the official Union Annex was the obvious solution.

The second step was reconfiguring the ground floor to right-size the kitchen and back of house space for more efficiency and to increase the amount of social and meeting spaces.

For a sneak peek and animation of the renovation.

Hotel

GROUND FLOOR RENOVATION

Purdue_PMU_Diagram 2020

A NEW SOCIAL DESTINATION

The ground floor renovation includes a new South-facing terrace with full-height glass doors allowing significantly more natural light to a once basement-like space.

Purdue_04

A CONSISTENT EXPERIENCE

In addition to selecting a wide variety of furnishing and fixtures to accommodate the greater social and meeting capacity, the big goal for the interiors team was restoring the original beauty of this historic building and making the brand experience from the campus to the PMU  more consistent.

Starbuck
South Pounge
Fireplace

HIGHLIGHTING EVOLUTION

Black metal portals along the original 1922 foundation wall give context to the evolution of the building. The Purdue fight song and hymn lyrics are laser-etched into the jambs of the two main portals.

PMU_Portal

MORE OPPORTUNITY TO SHINE

The Hail Purdue stage is 1 of 3 programmable spaces. The back wall is inlaid aged brass into wood. The art deco style of the typography harkens back to when the building was constructed.

PMU_Coffee

CREATING A CONSISTENT EXPERIENCE

To make a connection to the rest of the building we carried the distinct wood paneling from the upper levels down to the ground floor.

PMU_Arch

THESE WALLS CAN TALK

This extensive environmental graphics program includes identification and wayfinding, narrative displays and custom placemaking elements. The scale of this program is a first for the Purdue campus.

The theme for the graphics is, “If These Walls Could Talk, What Would They Say.” The overarching tone pays homage to the unbroken traditions of the University. With the PMU as the first impressions of campus for prospective students, the theme acts as an invitation to discover more and become part of the tradition.

Arrival_Diagram

THE CLOSER YOU GET, THE MORE YOU LEARN

As a relief to the wood paneling, we created a damask pattern based on the wallcovering seen in the upstairs ball room. This decorative pattern is designed to be viewed at multiple distances. As one gets closer, you find the pattern is made up of beloved Purdue icons.

Print

GROWING UP TOGETHER

The repeated message with the brand experience is the PMU’s connection to campus. As the social heart of campus, this timeline shows the PMU growing up together with the campus and traditions.

PMU_Evolution
letsworkshop_04
Facebook_03
Instagram_03

201 E Pittsburgh Avenue, Suite 301
Milwaukee, WI 53204

Call us 414.272.8822

BCorp 2

Copyright 2020 Workshop Architects, Inc

All Rights Reserved. All Wrongs Reversed.