new residence life community
marquette university


Together with partner firm Design Collective, Workshop created a new living/learning community with an elevated focus on student experience and creating connection to the surrounding urban context. The newest addition to Marquette's residential offerings, The Commons provides a welcoming and comfortable “home away from home” for Marquette’s first and second-year students. Workshop was inspired by the campus’ commitment to cura personalis, or care for the whole person, while making a lasting statement about the quality of residence life at this prestigious Jesuit university.

The project includes two residence hall towers made up of single and double rooms that connect to create a neighborhood feel. They are joined by a grand dining hall and shared community spaces complete with fireplace lounges, study areas, multi-purpose spaces, a theater stair, and interfaith chapel. The towers surround an outdoor south-facing courtyard, forming a safe and active space for students to mingle and socialize. The food hall’s curving glass storefront and 20-foot ceilings offer dynamic outdoor views.


Scope: Withheld
Total Project Cost: $108,000,000
Project Location: Milwaukee, Wisconsin
Completion: August 2018
Partner: Design Collective